Selasa, 24 April 2018

Kapal Barang ABK WNI karam di barat Johor

| 290 Views
id Kapal Karam Johor
Kapal Barang ABK WNI karam di barat Johor
Kapal karam di Johor Bahru (ilustrasi)
Kuala Lumpur, (AntaraKL.Com) - Sebuah kapal barang dengan anak buah kapal(ABK) 15 orang WNI karam di sebelah barat Johor Bahru, Malaysia.

"Kejadiannya tanggal 14 Juni. 14 selamat satu orang sedang dirawat di RS Melaka serta satu orang meninggal dunia. Penanganan proses pemulangannya akan dilakukan oleh Atase Perhubungan KBRI Kuala Lumpur," ujar Konsul KJRI Johor Bahru, Haris Nugroho didampingi Kepala Pensosbud, Dewi Lestari, Jumat.

Selain kejadian tersebut dilaporkan juga sebuah kapal dagang dengan kru enam orang dari Indonesia terbakar (15/6).

"Pada 15 Juni 2017, kami menerima info dari SPCG (Singapore Police Coast Guard) menginformasikan sebuah kapal dagang MT PUTRI SEA kru enam orang semuanya warga negara Indonesia telah terbakar di posisi 01 17.883N 104 07.183E iaitu l/kurang 4. 6 BN Tenggara Tanjung Pengelih.

Dilaporkan, kesemua krew kapal dapat keluar dari kapal

"Bot dari DM 7 Tanjujg Sedili telah ditugaskan untuk menyelidiki. Boat tiba di lokasi namun tiada kelihatan kapal yang dilaporkan. Seterusnya boat telah melakukan pemantauan dan pencarian," katanya.

Dia mengatakan terdapat tumpahan minyak yang dipercayai daripada minyak kapal yang terbakar itu.

"Jabatan Laut dan Lembaga Pelabuhan Johor juga telah pergi ke lokasi bagi memantau tumpahan minyak yang berlaku. Didapati minyak timbul ke permukaan di lokasi berhampiran lokasi yang dilaporkan kebakaran," katanya.

Dia menduga kapal tersebut telah karam akibat kebakaran.

"Tindakan seterusnya menunggu pihak Jabatan Laut meletakkan boya amaran di lokasi dan tindakan mengawal tumpahan minyak.

SAR telah diaktifkan bagi mencari enam orang kru yang masih hilang," ujar Haris Nugroho.


b/a011 (T.A034/B/A011/A011) 16-06-2017 08:36:37

Editor:

COPYRIGHT © ANTARA 2018